Sezoninė mityba reiškia, kad renkatės šviežius produktus, būdingus tam tikram metų laikui, dažniausiai – augančius netoli jūsų gyvenamosios vietos. Tai reiškia, kad, pavyzdžiui, vietoje atvežtinių ananasų ar papajų rudenį turėtume valgyti lietuviškas slyvas ar obuolius, šaltuoju metų laiku rinktis šildančius produktus, o vasarą – vėsinančius, suteikiančius gaivos. Taip maitintis naudinga, nes vartodami sunokusius, netoli mūsų užaugintus vaisius ir daržoves, gauname daugiau maistingų medžiagų, negu valgydami iš toli atgabentas gėrybes. Eksportui skirti vaisiai ir daržovės dažnai skinami dar nesunokę, kai dar neturi nei visų savo skoninių, nei maistinių savybių, o sandėliuojami ir gabenami jie netenka dalies vitaminų.
Žinoma, vietiniais produktais maitintis lengviau vasarą ir rudenį, kai gausus derlius. O ką daryti žiemą ar ankstyvą pavasarį, kai trūksta vitaminų iš daržovių ir vaisių? Neignoruokite konservuotų daržovių – štai rauginti kopūstai yra puikus vitamino C šaltinis, o raugintuose agurkuose gausu fermetų, gerinančių virškinimą. Vartokite ir šaldytas daržoves – jos užšaldomos iškart nuskintos ir dažnai turi daugiau maistinių medžiagų, negu sandėliuotos iš toli atvežtos daržovės.
Laidą remia „Pi Pilates Studija“.
Komentarai
Bendravimo taisyklės